Ontwikkelingswerker in Zuid-Afrika

Gisteren viel mijn oog in de Volkskrant op een naam in een mini-advertentie ‘Onroerend Goed & Wonen. Buitenland Te Koop’. Ricus Dullaert. Bekende naam van een vroegere baan. Hiv/Aids en Zuid-Afrikaanse woningbouwprojecten; het kwam meteen weer terug.

En ja hoor: ‘Ik vertrek! Enorme villa te koop in een schitterende natuurlijke omgeving dichtbij het zakencentrum van Johannesburg, Zuid Afrika. Door een Nederlandse architect gebouwd op een heuvelrug met een ongeëvenaard uitzicht over de stad. Bestaat uit 5 met elkaar verbonden huizen, die in het totaal 7 appartementen bevatten. In het totaal 9 badkamers en toiletten, zwembad, enorme terrassen, weelderig beplantte tuinen, garage en carport. Oppervlakte 500 m2 op 2500 m2 grond. Johannesburg heeft een van de beste klimaten ter wereld. Dus altijd zon! ’

Als je deze advertentietekst leest, kan je flink op het verkeerde been worden gezet. En de korte documentaire over zijn kapitale grachtenpand in hartje Amsterdam wekt aanvankelijk ook een bevreemdende indruk. Als je tenminste denkt dat ontwikkelingswerkers nog op geitenwollensokken rondlopen. En als je vindt dat ze van een hongerloontje moeten rondkomen.

Tegen het eind van de documentaire vertelt Ricus over zijn achtergrond en manier van leven. Hij is van ver gekomen. En hij verbindt twee totaal verschillende werelden. Want vervolgens toont hij ook foto’s van zijn werk en van de mensen voor wie hij het doet. Ik ken hem niet persoonlijk, maar dit is wel waarom een ontwikkelingswerker als Ricus mij boeit.

Advertenties

2 gedachtes over “Ontwikkelingswerker in Zuid-Afrika

  1. In eerste instantie denk je niet aan ontwikkelingswerk. Niet dat ik nog in geitenwollen sokken geloof maar bij deze advertentie kom je niet op het idee.
    Een man die heel wat in zijn mars heeft.

    1. Zo zie je maar weer. Binnen de ontwikkelingssector zie je wel meer veelzijdige types. In hun buitenlandse werk moeten ze met heel uiteenlopende en vaak verrassende zaken om kunnen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s